POĽNOHOSPODÁRI: Úroda cukrovej repy z roku 2020 bude priemerná

12.01.2021 Bratislava

Bratislava 12. januára (TASR) - Úroda cukrovej repy z roku 2020 bude podľa jej pestovateľov patriť medzi priemerné s odhadovanou produkciou 180.000 ton cukru. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pri bilancovaní uplynulého roka z pohľadu pestovateľov cukrovej repy.

Informovala, že dôvodom priemerných úrod sú jarné mrazy a extrémne sucho. Aj preto v tomto roku narástlo v priemere len 80.000 jedincov repy na hektár (ha), čo je najmenej za posledných 10 rokov. Čiastočne bol počet jedincov kompenzovaný dobrým rastom buliev v poraste počas vegetácie v neskorších fázach rastu cukrovej repy, avšak ani ten nebol dostatočný.

Spresnila, že jesenné dažde spôsobili pokles cukornatosti a nárast minerálnych nečistôt. Vplyvom daždivého počasia a pozastavenia vyorávok repy hrozilo dokonca aj dočasné zastavenie produkcie cukru.

"Negatívne sú aj pretrvávajúce nízke ceny cukrovej repy, ktoré sa odvíjajú od predajných cien cukrovarov, ktoré v hospodárskom roku 2019/2020 stále nedosiahli úrovne cien cukrovej repy platné počas uplatňovania kvótového systému v EÚ," priblížil Róbert Kovács, predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska.

Zväz, ktorý je členom SPPK, podľa Holéciovej oceňuje pokračovanie schémy "zelená nafta", ako aj podporu prostredníctvom Projektu rozvoja rastlinnej a živočíšnej výroby NPPC - prvýkrát od začiatku realizácie bez koeficientu krátenia pre cukrovú repu. V neposlednom rade pestovatelia cukrovej repy podľa nej vítajú aj viazanú platbu na cukrovú repu, hoci medziročne nižšiu o necelých 15 eur/ha.

Holéciová zdôraznila, že v roku 2021 bude prioritou pre pestovateľov cukrovej repy ponechanie cukrovej repy ako citlivej špeciálnej plodiny rastlinnej výroby nielen v prechodnom období Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ, ale predovšetkým v období novej CAP.

Dodala, že sektor cukor-cukrová repa je na Slovensku jediný sektor, ktorý je schopný pokryť domácu spotrebu cukru výhradne z domácej suroviny a zabezpečiť sebestačnosť v tak dôležitej komodite, akou je cukor. Pre zachovanie pestovania cukrovej repy na Slovensku pri pretrvávajúcich nízkych cenách je potrebné aj naďalej zabezpečiť systémovú finančnú podporu pestovateľov cukrovej repy.
 

Vyberte región

mark